Ελάτε να μαγειρέψουμε
Μάθετε τα μυστικά της Κρητικής Διατροφής
Η ΝΥΚΤΕΡΙΔΑ, με μακροχρόνια εμπειρία στην καλή μαγειρική και στις παραδοσιακές γεύσεις, προσφέρει στους αλλοδαπούς επισκέπτες των Χανίων, τη δυνατότητα να μάθουν τα μυστικά στης Κρητικής πολιτισμικής κληρονομιάς.
Κάθε ομάδα, έχει δυνατότητα να επιλέξει: ποια φαγητά θα παρουσιαστούν και στη συνέχεια καταναλωθούν, ως γεύμα, συνοδεία κρασιού.
Οι κρατήσεις ατόμων και ημερομηνιών, αλλά και η επιλογή των φαγητών, επιβάλλεται να έχουν γίνει μια εβδομάδα πριν τη διοργάνωση.
H Κρητική Διατροφή, αποτελεί άριστο δείγμα της Μεσογειακής διατροφής. που ανακηρύχθηκε «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» από την Unesco.
Η αρχαιολογική σκαπάνη, ανακάλυψε στα Μινωικά Ανάκτορα του Νησιού, στοιχεία που συνηγορούν στο γεγονός, ότι τα κύρια συστατικά τns διατροφής παραμένουν αναλλοίωτα! Πιθάρια με ελαιόλαδο, μέλι, δημητριακά και όσπρια, τοιχογραφίες, όπου εικονίζονται κρητικά χόρτα και βότανα, οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι βασικές διατροφές διατηρούνται σήμερα.
Οι Κρητικοί χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν, το ελαιόλαδο ως κύριο συστατικό στα γεύματα τους, που περιλαμβάνουν χόρτα, λαχανικά, δημητριακά (ψωμί, παξιμάδια), όσπρια -σε μικρότερες ποσότητες- τυριά και κρέας, μαγειρεμένα με τοπικά αρωματικά φυτά, συνοδεία κρασιού!
Η ΝΥΚΤΕΡΙΔΑ, με μακροχρόνια εμπειρία στην καλή μαγειρική και τις παραδοσιακές γεύσεις, προσφέρει στους αλλοδαπούς επισκέπτες των Χανίων, τη δυνατότητα να αποκαλύψουν τα μυστικά της Κρητικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οργανώνει για μικρές και μεγάλες ομάδες, ξενόγλωσσα σεμινάρια Κρητικής Κουζίνας.
Κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει διαδραστικά στην ετοιμασία, την κατανάλωση των Κρητικών εδεσμάτων, συνοδεία κρασιού.
Οι κρατήσεις ατόμων, ημερομηνιών και η επιλογή των φαγητών, επιβάλλεται να έχουν γίνει μια εβδομάδα πριν από την διοργάνωση.
Δραστηριότητες σεμιναρίου
- Άφιξη στο εστιατόριο
- Καλωσόρισμα με τσικουδιά (εναλλακτικά, μπορεί να προσφερθεί ζωμός από σταμναγκάθι, λεμόνι και αγουρέλαιο)
- Σύντομη εισήγηση για την ιστορία της κρητικής διατροφής
- Επίσκεψη στη Κάβα του εστιατορίου και γευστική δοκιμή Λευκών, Ροζέ και Κόκκινων κρασιών, παραγωγής Κρητικών Οινοποιείων
- Παρασκευή γεύματος: οι επισκέπτες χωρίζονται σε ομάδες και κάθε μια από αυτές, αναλαμβάνει να προετοιμάσει είτε τα ορεκτικά, είτε τη σαλάτα, είτε το κυρίως πιάτο, είτε το επιδόρπιο
- Σε κάθε ομάδα, αναλύεται το φαγητό, η διατροφική του αξία, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται και η προσφορά του στην πρόσληψη ημερήσιας ενεργείας
- Γεύμα, με τα φαγητά που προετοιμάστηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
Είμαστε στη διάθεσή σας, για να κουβεντιάσουμε μαζί, ώστε να βρούμε τις καλύτερες ιδέες για την εκδήλωσή σας, για το φαγητό, τη μουσική, την ιδιαίτερη διακόσμηση του χώρου.
Έχουμε τη δυνατότητα, ώστε η εκδήλωσή σας να:
- παρουσιάσει
- Κρητικές γεύσεις
- Κλασικά ελληνικά φαγητά
- Γεύσεις από ολόκληρο τον κόσμο
- Ενενήντα ετικέτες Κρασιών από ολόκληρη την Ελλάδα
- πλαισιωθεί από
- Έμπειρο προσωπικό για υπηρεσίες και υποδοχή καλεσμένων
- Έμπειρους DJ, antimatters, κλόουνς, χορευτικά συγκροτήματα Ελληνικής και Κρητικής μουσικής
- Φωτογράφο, οπερατέρ
- περιλαμβάνει
- Φουσκωτό πάρκο (για παιδικές εκδηλώσεις)
- Πυροτεχνήματα
- Ειδική διακόσμηση, για κάθε είδους εκδήλωση, με ανθοστολισμούς, χειροποίητες ανθοσυνθέσεις, φωτισμό
- Μενού με το εταιρικό σας σήμα
Μερικές από τις προτάσεις μας
Ακολουθείστε τις οδηγίες μας και πείτε μας τη γνώμη σας
Υλικά για το φύλο | ||
|
||
Για τη γέμιση
|
||
Εκτέλεση Πλένουμε, στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά. Στη συνέχεια τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τα στραγγίζουμε. |
Υλικά |
||
|
||
Για τη ζύμη | ||
|
||
Εκτέλεση Ζυμώνουμε, αρκετά, το φύλλο, ανακατεύοντας όλα τα στεγνά υλικά με τα υγρά και μόλις ομογενοποιηθεί, το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Κόβουμε τα κολοκύθια σε φέτες μέτριου πάχους και τις πατάτες λίγο λεπτότερες και τις αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το δυόσμο, τη μυζήθρα το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να πάνε τα υλικά μας παντού. Ανοίγουμε τη ζύμη, κάνοντας δυο φύλλα μέτρια σε πάχος και λαδώνουμε το ταψί. Απλώνουμε το ένα φύλλο, το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε πρώτα τις πατάτες, μετά τα κολοκύθια και από πάνω πασπαλίζουμε με δυο κουταλιές αλεύρι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Στο τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Βρέχουμε τη ζύμη με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με άσπρο και μαύρο σησάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για μιάμιση, περίπου ώρα, μέχρι να ροδίσει. Το σερβίρουμε, λίγο μετά που θα το βγάλουμε απο το φούρνο. |
Υλικά για το φύλο | ||
|
||
Για τη γέμιση
|
||
Εκτέλεση Πλένουμε, στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά. Στη συνέχεια τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τα στραγγίζουμε. |
Υλικά | ||
|
||
Εκτέλεση Ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μία κατσαρόλα. Βράζουμε, πρώτα τους ασκολύμπρους μέχρι να ψηθεί η ρίζα τους και μόλις τους αφαιρέσουμε, βράζουμε τα κουκιά. Σερβίρουμε τους ασκολύμπρους με λίγα κουκιά, σε κάθε πιάτο, ρίχνοντας απο πάνω αρκετό ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι. Τρώγονται ζεστοί ή και κρύοι, σαν σαλάτα. |
Υλικά | ||
|
||
Για το ντρέσινγκ
|
||
Εκτέλεση Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους. Αποφλοιώνουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε σε κάθετες φέτες. Κόβουμε τη μαραθόριζα σε πολύ λεπτές φέτες. Τα ρίχνουμε όλα μαζί σε ένα μπολ. |
||
Για το ντρέσινγκ Ρίχνουμε σε ένα μίξερ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε απαλά. |
Υλικά | ||
|
||
Εκτέλεση Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κάστανα και τα βάζουμε στον φούρνο -για λίγο- σε δυνατή φωτιά, ώστε να μπορούμε να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα. Τα κρατάμε στην άκρη και σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σβήνουμε με το κρασί. Σειρά έχουν τα κάστανα, που τα αφήνουμε λίγο να τσιγαριστούν με τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε με την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε νερό, σχεδόν να τα σκεπάσει και μόλις πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε καρτερικά να σιγομαγειρευτεί, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Μόλις η σάλτσα δέσει σάλτσα το φαγητό μας είναι έτοιμο. |
Υλικά | ||
|
||
Εκτέλεση Με ένα κοφτερό μαχαίρι φιλετάρουμε το κατσίκι. |
Υλικά | |
|
|
Εκτέλεση Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λαδί και το αφήνουμε να κάψε. Στη συνέχεια σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα και από της 2 πλευρές και τον αποσύρου από την κατσαρόλα. Μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τα σοτάρουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις. Μετά ρίχνουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα μαζί με καυτό νερό και το μισοβράζουμε. Όταν έχει μαλακώσει ο κόκορας (όχι πάρα πολύ), το ρίχνουμε σε ένα ταψί μαζί με το κριθαράκι και το βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς. |