ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΝΥΚΤΕΡΙΔΑ

Ελάτε να μαγειρέψουμε

Image
Image
Image
Image

Μάθετε τα μυστικά της Κρητικής Διατροφής

Η ΝΥΚΤΕΡΙΔΑ, με μακροχρόνια εμπειρία στην καλή μαγειρική και στις παραδοσιακές γεύσεις, προσφέρει στους αλλοδαπούς επισκέπτες των Χανίων, τη δυνατότητα να μάθουν τα μυστικά στης Κρητικής πολιτισμικής κληρονομιάς.

Κάθε ομάδα, έχει δυνατότητα να επιλέξει: ποια φαγητά θα παρουσιαστούν και στη συνέχεια καταναλωθούν, ως γεύμα, συνοδεία κρασιού.

Οι κρατήσεις ατόμων και ημερομηνιών, αλλά και η επιλογή των φαγητών, επιβάλλεται να έχουν γίνει μια εβδομάδα πριν τη διοργάνωση.

Κρητική Διατροφή, αποτελεί άριστο δείγμα της Μεσογειακής διατροφής. που ανακηρύχθηκε «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» από την Unesco.

Η αρχαιολογική σκαπάνη, ανακάλυψε στα Μινωικά Ανάκτορα του Νησιού, στοιχεία που συνηγορούν στο γεγονός, ότι τα κύρια συστατικά τns διατροφής παραμένουν αναλλοίωτα! Πιθάρια με ελαιόλαδο, μέλι, δημητριακά και όσπρια, τοιχογραφίες, όπου εικονίζονται κρητικά χόρτα και βότανα, οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι βασικές διατροφές διατηρούνται σήμερα.

Οι Κρητικοί χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν, το ελαιόλαδο ως κύριο συστατικό στα γεύματα τους, που περιλαμβάνουν χόρτα, λαχανικά, δημητριακά (ψωμί, παξιμάδια), όσπρια -σε μικρότερες ποσότητες- τυριά και κρέας, μαγειρεμένα με τοπικά αρωματικά φυτά, συνοδεία κρασιού!

Η ΝΥΚΤΕΡΙΔΑ, με μακροχρόνια εμπειρία στην καλή μαγειρική και τις παραδοσιακές γεύσεις, προσφέρει στους αλλοδαπούς επισκέπτες των Χανίων, τη δυνατότητα να αποκαλύψουν τα μυστικά της Κρητικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οργανώνει για μικρές και μεγάλες ομάδες, ξενόγλωσσα σεμινάρια Κρητικής Κουζίνας.
Κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει διαδραστικά στην ετοιμασία, την κατανάλωση των Κρητικών εδεσμάτων, συνοδεία κρασιού.

Οι κρατήσεις ατόμων, ημερομηνιών και η επιλογή των φαγητών, επιβάλλεται να έχουν γίνει μια εβδομάδα πριν από την διοργάνωση.

Δραστηριότητες σεμιναρίου

  • Άφιξη στο εστιατόριο
  • Καλωσόρισμα με τσικουδιά (εναλλακτικά, μπορεί να προσφερθεί ζωμός από σταμναγκάθι, λεμόνι και αγουρέλαιο)
  • Σύντομη εισήγηση για την ιστορία της κρητικής διατροφής
  • Επίσκεψη στη Κάβα του εστιατορίου και γευστική δοκιμή Λευκών, Ροζέ και Κόκκινων κρασιών, παραγωγής Κρητικών Οινοποιείων
  • Παρασκευή γεύματος: οι επισκέπτες χωρίζονται σε ομάδες και κάθε μια από αυτές, αναλαμβάνει να προετοιμάσει είτε τα ορεκτικά, είτε τη σαλάτα, είτε το κυρίως πιάτο, είτε το επιδόρπιο
  • Σε κάθε ομάδα, αναλύεται το φαγητό, η διατροφική του αξία, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται και η προσφορά του στην πρόσληψη ημερήσιας ενεργείας
  • Γεύμα, με τα φαγητά που προετοιμάστηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Είμαστε στη διάθεσή σας, για να κουβεντιάσουμε μαζί, ώστε να βρούμε τις καλύτερες ιδέες για την εκδήλωσή σας, για το φαγητό, τη μουσική, την ιδιαίτερη διακόσμηση του χώρου. 
Έχουμε τη δυνατότητα, ώστε η εκδήλωσή σας να:

  • παρουσιάσει
    • Κρητικές γεύσεις
    • Κλασικά ελληνικά φαγητά
    • Γεύσεις από ολόκληρο τον κόσμο
    • Ενενήντα ετικέτες Κρασιών από ολόκληρη την Ελλάδα
  • πλαισιωθεί από
    • Έμπειρο προσωπικό για υπηρεσίες και υποδοχή καλεσμένων
    • Έμπειρους DJ, antimatters, κλόουνς, χορευτικά συγκροτήματα Ελληνικής και Κρητικής μουσικής
    • Φωτογράφο, οπερατέρ
  • περιλαμβάνει
    • Φουσκωτό πάρκο (για παιδικές εκδηλώσεις)
    • Πυροτεχνήματα
    • Ειδική διακόσμηση, για κάθε είδους εκδήλωση, με ανθοστολισμούς, χειροποίητες ανθοσυνθέσεις, φωτισμό
    • Μενού με το εταιρικό σας σήμα
  • παρουσιάσει
    • Κρητικές γεύσεις
    • Κλασικά ελληνικά φαγητά
    • Γεύσεις από ολόκληρο τον κόσμο
    • Ενενήντα ετικέτες Κρασιών από ολόκληρη την Ελλάδα
  • πλαισιωθεί από
    • Έμπειρο προσωπικό για υπηρεσίες και υποδοχή καλεσμένων
    • Έμπειρους DJ, antimatters, κλόουνς, χορευτικά συγκροτήματα Ελληνικής και Κρητικής μουσικής
    • Φωτογράφο, οπερατέρ
  • περιλαμβάνει
    • Φουσκωτό πάρκο (για παιδικές εκδηλώσεις)
    • Πυροτεχνήματα
    • Ειδική διακόσμηση, για κάθε είδους εκδήλωση, με ανθοστολισμούς, χειροποίητες ανθοσυνθέσεις, φωτισμό
    • Μενού με το εταιρικό σας σήμα

Είμαστε στη διάθεσή σας, για να κουβεντιάσουμε μαζί, ώστε να βρούμε τις καλύτερες ιδέες για την εκδήλωσή σας, για το φαγητό, τη μουσική, την ιδιαίτερη διακόσμηση του χώρου. 

Image
Image
Image

Ακολουθείστε τις οδηγίες μας και πείτε μας τη γνώμη σας

Γεμιστοί, με κατσικίσια μυζήθρα, δυόσμο και παστοκύδωνο
Υλικά για το φύλο  
  • 500 γρ αλεύρι Τ70%
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 σφηνάκι ρακί
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι

Για τη γέμιση

  • 100 γρ από κάθε είδος τυριού (ανθότυρο, γραβιέρα, μαλάκα, μυζήθρα
  • 200 γρ σπανάκι
  • 200 γρ άγρια χόρτα
  • 40 γρ αλάτι
  • 20 γρ πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι ανθό, μαϊντανό, μάραθο

Εκτέλεση

Πλένουμε, στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά. Στη συνέχεια τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τα στραγγίζουμε.
Ανακατεύουμε τα χόρτα με τα τυριά μέχρι να γίνουν πολτός. Ανοίγουμε το φύλο, το κόβουμε σε τετράγωνα και βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά γέμιση στο κέντρο. 
Κλείνουμε, προσεκτικά, τραβώντας τις τέσσερις άκρες προς το κέντρο και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδό στους 170 βαθμούς.

Χανιώτικο μπουρέκι

Με ξινομυζήθρα, κολοκύθι, βιολογική ντομάτα και φρέσκο δυόσμο

Υλικά

 
  • 1 1/2 κιλό μέτρια κολοκύθια
  • 1 κιλό μέτριες πατάτες
  • 1 κιλό μυζήθρα
  • 1 μεγάλη, ώριμη ντονάτα, τριμμένη
  • 4 κουταλιές αλεύρι
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • αλάτι,, πιπέρι
Για τη ζύμη
  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι κοφτό, αλάτι
  • λίγη τσικουδιά
  • νερό (όσο απαιτείται για ένα μέτριο ζυμάρι)

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε, αρκετά, το φύλλο, ανακατεύοντας όλα τα στεγνά υλικά με τα υγρά και μόλις ομογενοποιηθεί, το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Κόβουμε τα κολοκύθια σε φέτες μέτριου πάχους και τις πατάτες λίγο λεπτότερες και τις αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το δυόσμο, τη μυζήθρα το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να πάνε τα υλικά μας παντού. Ανοίγουμε τη ζύμη, κάνοντας δυο φύλλα μέτρια σε πάχος και λαδώνουμε το ταψί. Απλώνουμε το ένα φύλλο, το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε πρώτα τις πατάτες, μετά τα κολοκύθια και από πάνω πασπαλίζουμε με δυο κουταλιές αλεύρι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Στο τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Βρέχουμε τη ζύμη με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με άσπρο και μαύρο σησάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για μιάμιση, περίπου ώρα, μέχρι να ροδίσει. Το σερβίρουμε, λίγο μετά που θα το βγάλουμε απο το φούρνο.
Παγωμένο είναι μαγεία.

Κρητικά καλιτσούνια

Ανάμεικτα, με ξινομυζήθρα, μαλάκα, σπανάκι και άγρια χόρτα
Υλικά για το φύλο  
  • 500 γρ αλεύρι Τ70%
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 σφηνάκι ρακί
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι

Για τη γέμιση

  • 100 γρ από κάθε είδος τυριού (ανθότυρο, γραβιέρα, μαλάκα, μυζήθρα
  • 200 γρ σπανάκι
  • 200 γρ άγρια χόρτα
  • 40 γρ αλάτι
  • 20 γρ πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι ανθό, μαϊντανό, μάραθο

Εκτέλεση

Πλένουμε, στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά. Στη συνέχεια τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τα στραγγίζουμε.
Ανακατεύουμε τα χόρτα με τα τυριά μέχρι να γίνουν πολτός. Ανοίγουμε το φύλο, το κόβουμε σε τετράγωνα και βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά γέμιση στο κέντρο. 
Κλείνουμε, προσεκτικά, τραβώντας τις τέσσερις άκρες προς το κέντρο και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδό στους 170 βαθμούς.

Ασκολύμπροι με κουκιά

Ρίζες από άγρια χόρτα, με φρέσκα κουκιά και αγουρόλαδο
Υλικά
  • 1 κιλό ασκολύμπρους
  • 500 γρ πράσινα κουκιά
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • λεμόνι ή ξύδι
 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μία κατσαρόλα. Βράζουμε, πρώτα τους ασκολύμπρους μέχρι να ψηθεί η ρίζα τους και μόλις τους αφαιρέσουμε, βράζουμε τα κουκιά. Σερβίρουμε τους ασκολύμπρους με λίγα κουκιά, σε κάθε πιάτο, ρίχνοντας απο πάνω αρκετό ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι. Τρώγονται ζεστοί ή και κρύοι, σαν σαλάτα.

Μεσογειακή σαλάτα

Με μαραθόριζα, αβοκάντο, πορτοκάλι και μαγική σως
Υλικά  
  • 2 πορτοκαλιά μεγάλα
  • 3 αβοκάντο
  • 1 μαραθόριζα

 Για το ντρέσινγκ

  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 60 γρ ελαιόλαδο
  • 30 γρ ξύδι
  • 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι 3 γρ
  • Πιπέρι 3 γρ

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους. Αποφλοιώνουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε σε κάθετες φέτες. Κόβουμε τη μαραθόριζα σε πολύ λεπτές φέτες. Τα ρίχνουμε όλα μαζί σε ένα μπολ.

Για το ντρέσινγκ

Ρίχνουμε σε ένα μίξερ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε απαλά.

Κάστανα με μανιτάρια

Στιφάδο, με κρεμμύδι και μπαχαρικά, μια έκρηξη στον ουρανίσκο
Υλικά  
  • 1 κιλό κάστανα
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού, ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα μανιτάρια Portobello
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού, λευκό κρασί
  • 3 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι, κανέλα, 4-5 μοσχοκάρφια, 2 φύλλα δάφνης, νερό

Εκτέλεση

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κάστανα και τα βάζουμε στον φούρνο -για λίγο- σε δυνατή φωτιά, ώστε να μπορούμε να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα. Τα κρατάμε στην άκρη και σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σβήνουμε με το κρασί. Σειρά έχουν τα κάστανα, που τα αφήνουμε λίγο να τσιγαριστούν με τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε με την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε νερό, σχεδόν να τα σκεπάσει και μόλις πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε καρτερικά να σιγομαγειρευτεί, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Μόλις η σάλτσα δέσει σάλτσα το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Κατσικάκι φιλέτο

Τυλιγμένο σε αμπελόφυλλο, γεμιστό με ανθότυρο και δεντρολίβανο
Υλικά
  • 1 κιλό κατσίκι
  • 400 γρ ανθότυρο
  • 200 γρ αμπελόφυλλα
  • 2 κλωνάρια δενδρολίβανο
  • 30 γρ αλάτι
  • 15 γρ πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο
 

Εκτέλεση

Με ένα κοφτερό μαχαίρι φιλετάρουμε το κατσίκι.
Σε ένα πάγκο απλώνουμε τα αμπελόφυλλά, στο μέγεθος του φιλεταρισμένου κρέατος και το τοποθετούμε επάνω. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και απλώνουμε τον ανθότυρο και το δενδρολίβανο.
Στη συνεχεια το τυλίγουμε σε ρολό, δένουμε με σπόγγο και τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στους 160 για 2 ώρες

Κόκορας με κριθαράκι

Σπιτικός, με φρέσκια ντομάτα και κρητική γραβιέρα
Υλικά
  • 2 κιλά κόκορα χωριάτικο, κομμένο σε μερίδες
  • 4 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 300 γρ κόκκινο κρασί
  • 6-7 πολύ ώριμες τομάτες, τριμμένες
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
  • 500 γρ κριθαράκι
 

Εκτέλεση

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λαδί και το αφήνουμε να κάψε. Στη συνέχεια σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα και από της 2 πλευρές  και τον αποσύρου από την κατσαρόλα. Μετά ρίχνουμε  το κρεμμύδι με το σκόρδο,  τα σοτάρουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις.  Μετά ρίχνουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα μαζί με καυτό νερό και το μισοβράζουμε. Όταν έχει μαλακώσει ο κόκορας (όχι πάρα πολύ), το ρίχνουμε σε ένα ταψί μαζί με το κριθαράκι και το βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς.